top of page

TOT ce trebuie sa stii despre INSTALATIA ELECTRICA

  • http://www.casamea.ro/casa/constructii/instalatii/
  • Apr 6, 2017
  • 3 min read

Instalatia electrica este veche si nu mai face fata noilor aparate electrice? Cand si daca este necesara schimbarea sa, la cine trebuie sa apelezi pentru a-ti realiza un nou proiect, cat dureaza sau cat ar costa intocmirea unei noi instalatii... Toate acestea sunt aspecte care intereseaza pe orice persoana aflata intr-o astfel de situatie.

Daca detii un apartament sau o casa in care este necesara o reactualizare a consumatorilor sau o schimbare a amplasamentelor aparatelor, instalatia electrica trebuie schimbata. De exemplu, daca ai achizitionat un aparat de aer conditionat, o masina de spalat si o cada cu hidromasaj (care necesita un circuit special separat tocmai pentru a mari siguranta in exploatare), vechea instalatie nu mai este indicata.

In cazul in care doresti sa schimbi instalatia electrica, cea veche trebuie dezactivata, urmand ca instalatia noua sa ii preia locul, nefiind nevoie sa-si insuseasca neaparat vechile trasee. Circuitele vechi de instalatie nu necesita dislocare din pereti deoarece ar presupune costuri nejustificabile si nu exista niciun fel de risc daca raman unde au fost instalate.

Proiectul de instalatie electrica

Inainte de intocmirea instalatiei propriu-zise, este necesar un proiect care trebuie sa fie in conformitate cu normativele existente in vigoare. Fara un proiect, exista urmatoarele riscuri: subdimensionarea instalatiilor pentru consumatorii ce urmeaza a fi conectati, ceea ce duce la incendii sau accidente grave, sau supradimensionarea care va duce la investitii inutile. Intr-un proiect se recomanda sa fie precizati toti consumatorii existenti si eventual sa se ia in calcul si o rezerva pentru cazul in care beneficiarul doreste sa achizitioneze in viitor si alte aparate.

Atentie!

In cazul schimbarii instalatiei electrice nu este nevoie de o schita veche, deoarece noul proiect nu presupune conectare la vechiul proiect, la niciunul din traseele vechi. Daca se doreste doar o modificare a proiectului existent este necesar vechiul proiect, precum si o consultare a normativelor in vigoare deoarece este posibil ca vechiul proiect sa nu mai corespunda din punct de vedere tehnic cu noile reglementari.

La cine apelam?

Un proiect de instalatie electrica se face numai de persoane autorizate, de un electrician autorizat sau de un proiectant impreuna cu beneficiarul, iar acolo unde e cazul sau unde posibilitatea financiara o permite, se apeleaza si la un designer. Proiectul trebuie sa tina seama de aparatele ce urmeaza a fi conectate la instalatia electrica a imobilului, dar se va avea in vedere si posibila conectare a unor noi aparate.

Costuri

Costul unui proiect este determinat de complexitatea si multitudinea de aparate ce vor fi conectate la instalatie. Un proiect clasic pentru o garsoniera porneste de la 500-700 de lei. Timpul de realizare este in stransa legatura cu disponibilitatea proiectantului, termenul minim este de o zi si se poate prelungi pana la 15 zile. Pretul si timpul de executie depind si de alte aspecte, cum ar fi materialele ce se pun in opera si de complexitatea cerintei.

Autoritatea care atesta si autorizeaza firme sau persoane fizice este Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, ANRE. Doar aceasta entitate poate raspunde defectelor, eventual accidentelor aparute si tot aceasta poate oferi garantie si service. Lucrul cu persoane neautorizate poate atrage de la sine responsabilitatea beneficiarului in caz de accident sau incendiu.

Materiale utilizate

Materialele trebuie sa corespunda din punct de vedere tehnic cerintelor proiectantului (proiectantul are si rolul de a stabili ce materiale urmeaza a fi puse in opera sau poate specifica categoria sau clasa din care face parte materialul ce va fi utilizat), iar executantul trebuie sa respecte proiectul si sa aduca in opera acele materiale specificate, insotite de certificatele de calitate si conformitate. Cele mai noi materiale intrate pe piata sunt, de regula, si cele mai bune, deoarece au fost testate si aprobate conform cu ultimele standarde de calitate.

Etapele executarii instalatiei electrice

Pentru realizarea unei instalatii trebuie sa se parcurga o serie de etape, dupa cum urmeaza: proiectul instalatiei electrice, achizitionarea materialelor, executarea traseelor conform proiectului, conectarea prizelor, a intrerupatoarelor si a consumatorilor, proba la rece, proba la cald cu toti consumatorii conectati, remedierea defectelor aparute si punerea in functiune a instalatiei.

Pe piata exista doua metode clasice de constructie a instalatiilor electrice: cele ingropate sub tencuiala sau cele aplicate pe tencuiala in sistem bagheta. Ambele au acelasi principiu de functionare si folosire, dar cele tip bagheta sunt mai usor de instalat si permit modificari ale traseelor de cablu, eventual si prelungiri ale instalatiei electrice dupa definitivarea totala a lucrarilor. Sistemul bagheta este si mai usor de intretinut. Singura problema este de ordin estetic: traseele cablurilor sunt vizibile pe exteriorul peretilor.

Pe piata din Romania au aparut deja casele inteligente cu dispozitive programabile ce pot lua cu usurinta functia de „intrerupator” sau „variator intensitate”. Aceste instalatii electrice sunt mai usor de montat deoarece au dispozitive ce inlocuiesc anumite functii, care daca s-ar face in sistem clasic, s-ar realiza cu un aport mai mare de conductor, trasee electrice si efort fizic.

Recent Posts

See All
Avizul tehnic de racordare (ATR)

Avizul Tehnic de Racordare constituie avizul scris, valabil numai pentru un anumit amplasament, care se emite de către operatorul de rețea l

 
 
 

Comments


Arhiva
Postari Recente
Cauta dupa cuvinte cheie
Urmariti-ne pe Facebook
  • Facebook Basic Square
bottom of page